Kolon ve Rektum Hastalıkları Cerrahisi
KOLON VE REKTUM HASTALIKLARI VE CERRAHİSİ
Kalın barsağın onlarca selim hastalığı mevcut olmakla birlikte en sık görülenler; ülseratif kolit, crohn hastalığı, dizanteri gibi mikrobik kolit tabloları, kolon polipleri, divertikülozis koli, divertikülit , irritabl (spastik) kolon sayılabilir. Tüm bu rahatsızlıklar ilaç tedavisi ile takip edilir.
Kalın barsağın en önemli hastalıklarından biri poliplerdir. Bunlar saplı ya da geniş tabanlı olup farklı büyüklüklerde görülürler. Kalın barsak polipleri kanser öncülleridir yani kanserler bunlardan gelişir.Bu sebepten dolayı mutlaka alınmaları gerekir.
Kalın barsağın en önemli hastalığı ise kanserlerdir.
Kabızlık, kilo kaybı, karın ağrısı ve makattan kanama ile müracaat eden hastalarda mutlaka kanser araştırması yapılmalıdır. Hastalar bu amaçla muayene edilmeli, hastalara mutlaka kolonoskopi, biyopsi, tüm batın tomografisi, PET-CT gibi işlemler yapılarak hastalığın evresi belirlenmelidir.
Kanser tanısı alan hastalar cerrahi ile tedavi edilirken rektumda yerleşen kanserler için ameliyat öncesinde kemoterapi (neoadjuvan td) gerekebilmektedir.
Kanser tanısı konan hastalar ameliyat hazırlığı sonrası tercihen kapalı(laparoskopik) cerrahi metotla ameliyat edilmelidir. Laparoskopik tedavilerde hastanede kalış süresi azalacağı gibi, daha az ağrı ve iz olmaktadır.
Ameliyat sonrası yaklaşık 5-7 gün hastane sürecinden sonra problemi olmayan hastalar taburcu olurlar.
Yaralar düzeldikten sonra hastalar onkoloji kliniğinde tedavi ve takip edilir.
Erken evrede yakalanabilen tümörlerde kemo-radyoterapi gerekliliği olmayabilmektedir.